Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Saturn, lavt på kveldshimmelen


Saturn, i det den er i ferd med å forsvinne. Denne planeten er stor nok til at vi kan skimte detaljer, men den lyser ikke sterkt nok til å skille seg særlig ut på himmelen. Jeg har ventet på en anledning til å fotografere Saturn, som sjeldent står høyt og fritt på himmelen. Denne planeten er i ferd med å snu seg, og om et år eller to er ringene bare tynne streker som blir vanskelige å se og fotografere. Her er den bare seks grader over horisonten, og det bærer bildet preg av. Vi kan se ringene, men de kan ikke skilles ut fra selve planeten. Her har jeg tatt 300 korte eksponeringer som er lagt oppå hverandre. Stort bedre enn dette tror jeg ikke det blir med et vanlig speilreflekskamera. Et spesialkamera med en mindre sensor som kommer nærmere innpå står høyt på ønskelisten. Dette bildet er omtrent hva du vil se i en 8" reflektor med god forstørrelse.

Katalognavn Saturn
Dato 2. januar 2024
Kamera Canon 600D
ISO ISO 400
Lukkertid 1/100 sekund
Eksponeringer 302 rammer
Kikkert SkyWatcher 200 PDS på HEQ5 med 2.5x barlow
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 2500mm
Forhold Middels. Kort serie, planeten var i ferd med å gå ned over Naustvollan. En del problemer med oppstilling og fokus.

Første forsøk. Ikke stort å skryte av, men nå er den i boks! Kan muligens bli litt bedre om jeg kan ta den litt høyere, her sto den fryktelig lavt.