Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Navi - Gamma Cassiopeiae


Til tross for at jeg har drevet med dette i tre-fire år er jeg ikke trygg på mer enn tre stjernebilder: Karlsvogna, Orion og Kassiopeia. Dette er Navi, den midterste stjerna i dobbelt-v'en som danner stjernebildet Kassiopeia. Den ligger i et fint nabolag i likhet med stjernen Sadir, som jeg heller aldri blir lei av fotografere. Dette bildet brukte jeg ei hel natt på, Kassiopeia står alltid høyt på himmelen her oppe vinterstid. Den røde fingeren som strekker seg ut nede til venstre er IC 63, også kalt "The Ghost of Cassiopeia". Den blå refleksjonståken litt over er kjent som IC 59. Navi ligger 550 lysår unna oss og er en blå kjempe, en stor stjerne som brenner hardt og som ikke kan regne med å bli særlig gammel.

Katalognavn Gamma Cassiopeiae -- IC 63 -- IC 59
Dato 9. februar 2024
Kamera Canon 600D fullspektrum
ISO ISO 800
Lukkertid 180 sek
Eksponeringer 203 rammer, knapt 11 timer.
Kikkert SkyWatcher 200PDS på HEQ5 hode
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos, 50x180mm med dithering
Forhold Litt bob-bob. Hadde litt rim på begge speilene, dette dro nok ned litt. Mange eksponeringer, det ble en bra dataserie til slutt. Skikkelig kaldt og stødig rigg.
Kalibrering 25 darks, ingen bias eller flatss.

Min første stack med bare darks. Det ferdige bildet ble en blend av en Starnet-rekomp og en tradisjonell strekk med extr. Lite støy, men heller ikke så mye detaljer. Dette datasettet kan jeg jobbe videre med senere.