Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Bode's nabo


En av galaksene i "M81-gruppen", oppkalt etter Bode's galakse som ligger nærmest og er størst. NGC 4236 har ikke noe eget navn. Den er den fjerde lyseste i gruppen, og nesten like bred som en fullmåne. Den er ganske tynn og gjennomsiktig og et vanskelig mål å fotografere og redigere i etterkant. Til syvende og sist blir det en balansegang mellom hvor mye støy man tåler og hvor tydelig man vil ha frem detaljene. Her kom fargene fint frem, men strukturene i spiralarmene ble litt diffuse.

Katalognavn NGC 4236
Dato 12. og 17. mars 2024
Kamera Canon 600D og 600D fullspektrum
ISO ISO 800
Lukkertid 240 sekunder
Eksponeringer 110 rammer av 148 totalt - ca 10 timer eksponering
Kikkert SkyWatcher 200 PDS på HEQ5 montering
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos, 50x180mm med dithering
Forhold Første serie med det modda kameraet. Jevne, men uklare forhold. Siste serie med standardkameraet. Periodevis svært bra, men mye vrak pga. lette skyer. Rundt null. Vindstille. Kikkerten pekte nesten rett opp.
Kalibrering 30 hver av darks, flats og biases.

Slo i hop to serier for å få noe å jobbe med. Det ferdige resultatet er prossesert i Siril i sin helhet, med unntak av en svært forsiktig støyreduksjon i Gimp. Ext, cal og grønnfilter, deretter StarNet. Ingen redigering i Gimp før recomp. Visste at denne var tynn og slørete. Bra fornøyd til slutt, fargene poppa fint ut i Siril. Godt over ti timer til sammen. Kjørte fire minutter, ikke merkbart mer vrak.