Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

M82 - Sigargalaksen


Denne galaksen ligger bare et drøyt steinkast unna Bode's galakse, med en vanlig kikkert kan man se to uklare flekker mellom Karlsvogna og nordstjernen. Vi ser M82 rett fra siden, og det er formen på kjernen som har gitt den navnet. Den har en voldsom stjernedannelse som gir jetstrømmer av gass ut vertikalt fra galaksesenteret. Man ser det som røde skyer som stråler ut i vifteform på tvers av kjernen, såvidt synlig på dette bildet om man bruker litt godvilje og blåser det opp. M82 ligger 12 millioner lysår unna oss og er et lite mål for vanlige kikkerter. Man må legge tre slike etter hverandre for å dekke bredden av månen.

Katalognavn M82 -- NGC 3034
Dato 7. november 2021
Kamera Canon 600D fullspektrum
ISO ISO 1600
Lukkertid 120 sekunder
Eksponeringer 154
Kikkert SkyWatcher 8" reflektor på HEQ5 SynScan montering
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos; 50mmx185mm monokrom, med dithering
Forhold Litt ujevne forhold, men en god kveld som ga 5 timer eksponering. Startet 19.00 i plussgrader, og avsluttet 03.00 med rim på teleskopet da det begynte å bli mye høye skyer. Prøvde varmebånd på guidekikkert og teleskopbunn for første gang. Kjørte fast teleskopet en gang, gjorde en meridianvending og tok de siste 50 oppned. Avsluttet med tjue bilder av Alnitak, og plukket ut ett som referanseramme til senere bruk.
Kalibrering 30 rammer hver av flats og darks. Ingen biases.

Stablet i Sequator. Både DSS og Sirill kom til kort. Sliter ennå med konsistente stablinger. Mye prøving og feiling. Ikke helt fornøyd med resultatet, ventet mere etter så mange rammer. Tror rett og slett at kikkerten er for kort for så små mål. Det ombygde Canon-kameraet har også begrensninger når målet tar så liten plass. Lengden på galaksen tilsvarer 450 pixler, 1/12-del av bredden. Helt på grensen.