Småbilder Teknisk Komme i gang Admin

Jupiter, med de fire største månene


De tre største planetene på himmelen er Jupiter, Mars og Venus. Størrelsen avhenger litt av årstid og hvor de står i forhold til sola. Av disse tre er det bare Jupiter som har måner som er store nok til at vi kan se de uten store kikkerter. Her ser vi, fra venstre øvre hjørne, Callisto, Ganymedes, Jupiter, Io og Europa. Dette bildet tilsvarer det man kan se med en vanlg håndholdt kikkert en klar, kald natt. Selve Jupiter vil skille seg ut som en stor stjerne som ikke blinker, med de fire månene rundt seg i en tilnærmet rett linje. Jupiter er stor, og de innerste månene går i tette baner, så av og til kan en eller to av de være rett imellom Jupiter og oss.

Katalognavn Jupiter
Dato 20. novenber 2021
Kamera Canon 600D fullspektrum
ISO ISO 400
Lukkertid 1 sek
Eksponeringer 48
Kikkert SkyWatcher 8" reflektor på HEQ5 SynScan montering
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 2500mm (med 2.5 Barlow)
Guiding Ingen
Forhold Dårlige. Tidvis overskyet. Jupiter sto under 10 grader, og teleskopet så delvis rett i veggen. Observatoriet har fri sikt fra 15 grader og oppover. Dette er en serie av enkelteksponeringer som er samlet i AutoStakkert. Selve Jupiter er diffus og oppblåst av et lett skylag.
Kalibrering Ingen

Målet var å teste den direkte forbindelsen mellom datamaskin og montasjen med EQDir-kabelen. Planla å ta en PolarAlign med Ekos, men fullmåne, skyer og lite stjerner gjorde det umulig. Brukte Jupiter til å teste ut Barlow-linsa, og konkluderte med at etter den siste justeringen av primærspeilet må jeg bruke forlengelsen for å få fokus med kameraet. Med denne Barlow-linsa kan man se detaljer på Jupiter visuelt uten kamera. Under gode forhold, og med Jupiter litt høyere, bør det være mulig å fotografere både de brune båndene og den røde flekken.