Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Galaksen bak melkevegen


Denne galaksen er stor, like bred som trekvart måne, og ligger nær oss, bare 10-11 millioner lysår. Den ligger bak melkevegen, og er vanskelig å se og fotografere på grunn gass og støv og alle stjernene. Dersom den hadde ligget litt til siden ville den være godt synlig uten kikkert. På engelsk blir den ofte omtalt som "The Hidden Galaxy", den skjulte galaksen. Like fin som selve galaksen er de små og store stjernene i alle regnbuens farger. Selve galaksen har en skjelden gul-orange farge, kanskje på grunn av støv og gass i mellom oss og den. Ser vi nøye etter kan vi se fullt av røde prikker og felter; det er gasskyer og fødestuer for nye stjerner. IC 342 er en aktiv galakse som ville blitt et spektakulært motiv om den hadde ligget litt utenfor våre egne galaksearmer.

Katalognavn IC 342 -- Caldwell 5
Dato 27. november 2021
Kamera Canon 600D fullspektrum
ISO ISO 800
Lukkertid 120 sekunder
Eksponeringer 86 rammer
Kikkert SkyWatcher 8" reflektor på HEQ5 SynScan montering
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos; 50mmx185mm monokrom, med dithering
Forhold Åtte minusgrader, klar himmel uten måne. Her er guidingen kjørt med rastering (dithering) på fjerdehvert bilde, dvs. at for hvert fjerde bilde så stopper kameraet opp og montasjen skifter fire-fem piksler i en vilkårlig retning før neste bilde taes. På den måten unngår man striper og gjentagne mønster i det ferdigstablede bildet.
Kalibrering 40 hver av flats, darks og biases. Gamle rammer.

Kort økt. Tok en sjans på 120 sekunder, men stilte ned ISO til 800. Ikke spesielt bra guiding denne kvelden, to sekunder og 2x2 binning. Stablet i Siril. Fargene poppa fint ut, og bildet ble ensartet ut i kantene. Fotometrisk fargekalibrering og bakgrunnsekstrasjon i Siril. Rask og grei strekk uten kreativt fiksfakseri. Stor fil. Uryddige stjerner, tydelig at de har seget ut, tatt før jeg bygde om kikkerten. Verdt å prøve en gang til, med kortere lukkertid dersom ikke guidingen sitter 100%. Kanskje med standardkameraet, ikke mye rødt her.