Småbilder Teknisk Komme i gang Admin

Markarian's perlekjede


En gruppe løst tilknyttede galakser som danner en tydelig bue på himmelen. Gruppen er oppkalt etter den armenske astrofysikeren Benjamin Markarian. Han kunne slå fast at syv av de største medlemmene beveger seg samlet som en gruppe, de øvrige er mer eller mindre tilfeldig plassert i bildet. Her er det mulig å rangere kikkertene litt etter hvor mange galakser man får tydelig frem. På dette bildet teller jeg tretten, med en kraftigere kikkert kan man se opp mot 20. Hos oss er Markarian's Chain bare synlig i mars og april. Den står på sitt høyeste i sør, og er et enkelt mål så lenge man ikke har ambisjoner om å trekke altfor mange detaljer ut av de små galaksene.

Katalognavn M84, M86 med flere.
Dato 3. mars 2022
Kamera Canon 600D fullspektrum
ISO ISO 1600
Lukkertid 60 sekunder
Eksponeringer 138 rammer
Kikkert Skywatcher Startravel ST80
Brennvidde 80mm
Fokuslengde 400mm
Guiding Ekos med dithering, 50mm x 180mm
Forhold Fotografert mellom 01.30 og 03.30 med temp under null og svart himmel. Uvanlig god guiding. Har sett at kikkerten guider bedre når den står oppstilt på en bestemt måte, ofte rundt 45 grader vertikalt.
Kalibrering 20 hver av darks, flats og biases. Gamle rammer.

Ett av tre motiv, og det siste denne natten, alle med den minste Startravel'en. Litt skuffet over resultatet, hadde egentlig ønsket mer detaljer på de største. Må vel bare erkjenne at optikken tross alt står i forhold til prisen. Stablet i Siril, ingen av de andre gjorde noen bedre jobb. Endte opp med mange vertikale bånd, ukjent hvorfor. Prøvde omstack uten hell, og måtte fjerne de automatisk. Gikk nok litt på detaljene løs. Dette er et motiv jeg vil prøve senere, med standardkameraet og lengre eksponeringer. 120 sekunder, og ISO litt etter hvor svart himmelen er, enten 800 eller 1600. Ikke mange sterke stjerner i feltet.