Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Kattøyet under Karlsvogna


Blir kalt Cat's Eye og Croc's Eye; kattøyet eller krokodileøyet. Dette er en litt spesiell galakse. Det som er tydeligst er selve galaksekjernen. I tillegg har den to ringer, en mørk som omslutter kjernen, og en større lysere som står i svak kontrast til selve nattehimmelen. Den ytre og svakt lysere er egentlig selve galaksearmene, men sett herfra med amatørutstyr ser de bare ut som en gjennomsiktig glorie.

Katalognavn M94 -- NGC 4736
Dato 22. mars 2022
Kamera Canon 600D standard
ISO ISO 800
Lukkertid 120 sekunder
Eksponeringer 96 rammer
Kikkert SkyWatcher 200 PDS på HEQ5 ekvitoralmontering
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos med dithering, 50mm x 180mm
Forhold Rundt null, vindstille. Stor måne, men den var ikke oppe. Litt lys himmel, ikke skikkelig mørkt. Ganske god guiding, og null vrak. Ikke en eneste satelitt på tre timer.
Kalibrering 40 hver av flats, darks og biases. Nye flats.

Denne minner fryktelig om M106 i postprosess. Fryktelig gjennomsiktige armer, som er vanskelig å få frem uten å ødelegge resten. Stablet både i Sequator og Siril, og hadde seks utkast å velge i. Tok dette, minimal behandling. Bare litt asinh i Siril, og litt bleking av deler av bakgrunnen. Ingen støyfjerning. Fikk fram halo'en bedre på andre, men syntes det ble litt for kunstig. Her er det mulighet for forbedring. Neste gang blir det å prøve det modda kameraet under en beksvart himmel, og kanskje ta 180 sekunder på ISO 800, minst tre timer.