Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Spinnehjulsgalaksen


Dette er den største galaksen i galaksehopen vi kaller M101-gruppen. Den er dobbelt så bred som vår egen, og står like over"draget" i Karlsvogna 25 millioner lysår unna. Den har mange mindre galakser i nabolaget som drar og trekker i seg, så den har mistet mye av symmetrien med tiden. Den har mange regioner med mye hydrogengass og høy stjernedannelse, uten at det vises særlig godt her. Den er 29 bueminutter bred, omtrent det samme som Bode's galakse, og vel det halve av månens bredde.

Katalognavn M101 -- NGC 5457
Dato 29. mars til 1. april 2022
Kamera Canon 600D fullspektrum
ISO ISO 800
Lukkertid 180 sekunder
Eksponeringer 97 rammer
Kikkert SkyWatcher 200 PDS på HEQ5 ekvitoralmontering
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos med dithering, 50mm x 180mm
Forhold Dataene til dette bildet ble samlet i løpet av tre korte netter med varierende skydekke. Av syv timer totalt satt jeg igjen med drøyt fire som ble stablet. Rundt null, litt vind av og til, bare siste kvelden hadde optimale forhold.
Kalibrering 30 hver av flats, darks og biases.

Har lenge hatt lyst til å ta denne en gang til. Resultatet ble bedre, men dette er et vanskelig mål. Denne gangen var det DSS som stablet best. Sammen med fotometrisk kalibrering i Siril fikk jeg frem fargene uten manuell støyfjerning eller justeringer. Dette bildet er tatt med oppflyttet primærspeil. Skal teste denne konfigurasjonen mot Betelgeuse før jeg bestemmer meg, men ser allerede nå at jeg har en rar spike omtrent klokka 11. Ikke peiling hva det er, aldri sett det før.