Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Splinter galaxy - knivseggen


Denne galaksen ser vi fra siden. Den ligger ca 50 millioner lysår unna i stjernebildet Dragen og står i vest midt på natta. Snart forsvinner den, for å komme opp igjen utpå tidligvåren. Den er svært lyssvak, og helt på grensen av hva jeg får til med vanlig kamerautstyr. Lengre sør har de Sombrerogalaksen høyt nok til å fotografere. Den er kjent for å være lang og tynn, her oppe har vi denne som ligner mest. Du må legge fire slike etter hverandre for å favne bredden av månen, og du må legge over tretti oppå hverandre for at stabelen skal bli like høy som månen. Fryktelig liten.

Katalognavn NGC 5906 -- NGC 5907
Dato 2. - 6. september 2022
Kamera Canon EOS 600D umodifisert
ISO ISO 1600
Lukkertid 180 sek
Eksponeringer 128 rammer
Kikkert Skywatcher 200PDS newtonreflektor
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos, 50mm x 180mm med dithering
Forhold Fotografert over fire kvelder. Første kveld ga en time med utmerkede forhold. Kveld nummer to ble spolert av nordlyset, og de to siste ga nok rammer til at de kunne stables. Ingen måne, plussgrader og fint.
Kalibrering 20 hver av flats, darks og biases.

Sesongstart. Dette kameraet ble satt på for å fotografere Jupiter. Det ble aldri noe av, og jeg valgte et lite mål med lite rødt for å gjøre ting enklere. Selve galaksen er tatt fra stacken til Siril, mens bakgrunnen er stacket i DSS. Sluttresultatet ble bedre enn forventet. Mye detaljer i galaksen kom fram med litt high-pass, og fargene til stjernene rundt poppa fint ut i stacken til DSS. Første gang jeg prøver en slik merge. Alle sessionene ble kjørt med scheduler i Ekos, og alt fungerte 100%.