Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Rumpetrollene i Auriga


Dette er en de av mange gasskyene som ligger på rekke og rad i det diffuse båndet vi kaller melkevegen på klar nattehimmel. Når vi ser på andre galakser herifra vil slike skyer se ut som røde prikker eller små felter. Disse skyene er stedet der nye stjerner fødes, og strålingen får selve gassen til å gløde svakt rødt. Rundt omkring blir denne skyen kalt "The tadpoles"; rumpetrollene. Mulig de kan ligne, ikke godt å si med utstyret mitt. Her er det tusenvis av stjerner. Den sterkeste heter enkelt og greitt "16 Auriga" og er såvidt synlig uten kikkert. Med en kikkert bør du se den og de fire brødrene over, men heller ikke flere. Når jeg fotograferer inn i spiralarmene på vår egen galakse så drukner de fleste motivene i havet av stjerner.

Katalognavn IC 410
Dato 25. oktober 2022
Kamera Canon EOS 600D fullspektrum
ISO ISO 800
Lukkertid 180 sek
Eksponeringer 74 rammer
Kikkert StellaLyra 150mm f/4 m/0.9 CC
Brennvidde 150mm
Fokuslengde 600mm
Guiding Ekos, 50mm x 180mm med dithering
Forhold Tatt sent på natta, etter en session med Heart nebula. Satte et run på 4 timer, det ble 74 rammer før det skya over i femtia. Jeg gikk fra kikkerten rundt ett, og da var guidingen slett ikke god. Satte abort på 3 sek, det viste seg at det roet seg etter hvert.
Kalibrering 30 hver av darks, flats og biases.

Første kveld med StellaLyra'en og det modda kameraet. Tok en sjanse på tre minutter, mulig at stjernene har flytt litt utover. Kanskje bedre med to minutter, og et større antall rammer. Forferdelig mye stjerner i feltet, noe som gjorde postprosesseringen vanskelig. Tror generelt at motiver med mye stjerner er bedre tjent med kortere eksponeringer med vanlige DSLR. Var ikke fornøyd med stacken i Siril, og slet lenge med å få til en stack i DSS. Fikk rare artefakter. Gikk tilbake til stacken til Siril. Fotometrisk kalibrering og full asinh, med en histogrambombe til slutt. En enkel curves i Gimp, også eksport. Litt blasse farger, men dette er det nærmeste jeg kommer det ekte. Halo'en rundt den største stjerna skyldes comacorrectoren. Det ser ut som den plutselig kommer når stjernene når en viss styrke, ellers er det ikke noe problem.