Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Pleiadene - De syv søstre


Pleiadene, en åpen stjernehop med unge varme stjerner. Nederst til venstre ser vi de stolte foreldrene Atlas og Pleione som vokter over sine syv døtre. De er synlig uten kikkert, og et skarpt syn kan skille de syv sterkeste fra hverandre. De to til venstre glir i hop, og telles som en. Denne hopen ligger drøyt 400 lysår unna i vår egen galakse, og den karakteristiske fargen kommer av skyer av gass mellom oss og stjernene som blir lyst opp bakfra. Stjernehoper finnes det mange av, men som oftest får man ikke frem mer enn et kule av lyse prikker. Pleiadene er unntaket, og et spektakulært fotomotiv.

Dette er ett nytt forsøk på et motiv jeg fotograferte for et år siden. Dette bildet er tatt med et fullformat kamera og korrigerende optikk i kikkerten. Det gir et større utsnitt og mindre forvrengning i kantene.

Katalognavn M45
Dato 19. november 2022
Kamera Canon 5D MkII
ISO ISO 800
Lukkertid 30 sekunder
Eksponeringer 366 rammer
Kikkert SkyWatcher 200PDS på HEQ5 montering
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 900mm (0.9 coma corrector)
Guiding Ekos, 50mm x 180mm med dithering på hvert 5. bilde
Forhold Tre og en halv time med optimale forhold. Kikkerten gjorde en flipp undervegs som gikk svært bra.
Kalibrering 30 hver av flats, biases og darks.

Hadde store forventninger til denne dataserien og er litt skuffet. Hadde voldsomt med vignetting, og måtte beskjære maksimalt. Jeg har også hatt problemer med å få en nøytral og troverdig bakgrunn. Dette er en stack i DSS med default options. Fotometrisk kalibrering og svært forsiktig strekk i Gimp. Måtte ta en lett støyreduksjon på slutten. Hadde håpet å unngå det.