Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Jupiter med sine fire største måner


De tre største planetene på himmelen er Jupiter, Mars og Venus. Størrelsen avhenger litt av årstid og hvor de står i forhold til sola. Av disse tre er det bare Jupiter som har måner som er store nok til at vi kan se de uten store kikkerter. Her ser vi, fra venstre nedre hjørne, Callisto, Ganymedes, Europa, Jupiter og Io. Dette bildet tilsvarer det man kan se med en vanlg håndholdt kikkert en klar, kald natt. Selve Jupiter vil skille seg ut som en stor stjerne som ikke blinker, med de fire månene rundt seg i en tilnærmet rett linje. Jupiter er stor, og de innerste månene går i tette baner, så av og til kan en eller to av de være foran eller bak Jupiter. For å se alle månene er det viktig å ha kikkerten i fokus, og holde den støtt, gjerne lene den mot noe eller bruke et stativ.

Dette bildet lyver litt, i virkeligheten er månene mye mindre enn det ser ut her. Det kommer av at kameraet jeg bruker har litt begrenset oppløsning. Her ser vi også antydning til bånd rundt selve Jupiter. De kan man se med en liten stjernekikkert om luften er klar, men neppe med en vanlig kikkert.

Katalognavn Jupiter
Dato 23.november 2022
Kamera Canon 600D
ISO ISO 100
Lukkertid 0.05 sek
Eksponeringer 80 rammer
Kikkert SkyWatcher 200PDS reflektor med 2.5x barlow.
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 2500mm
Guiding Ekos, 50mm x 180mm
Forhold Flyktig skydekke, ellers fint.
Kalibrering Ingen

Dette er en komposisjon av to bilder. Først ble 30 rammer eksponert et helt sekund stacket for å få frem månene. Deretter stacket jeg 50 rammer med mye kortere eksponeringstid for å prøve å få med litt detaljer av planeten. Det siste ble lagt over det første.