Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Agle Deep Field


Jeg husker godt da NASA offentligjorde sitt "Hubble Deep field" med tusenvis av bittesmå galakser. Jeg har gjort et par forsøk selv, uten å lykkes særlig. Dette er det beste hittil, fotografert med en halvfull måne i ryggen og litt nordlys som kom og gikk. De fleste galaksene i midten av bildet tilhører galaksehopen Abell 347. Avstanden dit er 240 millioner lysår, hundre ganger lengre enn vår nærmeste nabo, Andromedagalaksen. De blir derfor små og litt vanskelig å fange detaljer med kikkerten min.

Jeg har tatt meg tid til å telle, og fant 65 med stort og smått. Alt som ikke er nogenlunde skarpt og kulerundt er ikke stjerner, og kan derfor ikke være annet enn fjerne galakser. Dette bildet er fotografert uten korrigerende optikk, så stjernene i utkantene er litt avlange, dradd mot kanten.

Katalognavn Abell 347
Dato 2. desember 2022
Kamera Canon 600D
ISO ISO 1600
Lukkertid 120 sek
Eksponeringer 129 rammer
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos, 50mm x 180mm med dithering på hvert 5. bilde
Forhold Fotografert fra to om natta til kvart over seks. Fire-fem kuldegrader men ingen rim på optikken. Stabil og fin rigg.
Kalibrering 30 hver av flats, biases og darks.

Tredje forsøk, dette ble OK. Stablet med Sigma Cappa i Siril. Fotometrisk fargekalibrering, agressiv asinh og background extraction til slutt. I tvil om hvilken rekkefølge alt dette bør gjøres, og prøvde noe nytt denne gangen. Ser ikke ut til å ha ødelagt mye signal. Gjorde en strekk på en tif uten background extraction som etterhvert ble umulig å få presentabel, men den hadde ikke flere detaljer i det små.