Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

En foss av stjerner


Dette er en asterisme; et mønster eller en figur av tilfeldige stjerner som skiller seg ut. Man kan se for seg ei elv av stjerner som renner ned i den åpne stjernehopen NGC 1502. Den er kjent som "Kemble's Cascade", og er oppkalt etter den kanadiske fransiskanermunken Lucien Kemble. Den ligger omtrent midt mellom nordstjerna og Pleiadene, og er like lang som fire fulle måner. Den er godt synlig med en vanlig kikkert.

Katalognavn Kemble 1 -- NGC 1502
Dato 3. desember 2022
Kamera Canon 5D MkII
ISO ISO 1600
Lukkertid 60 sek
Eksponeringer 115 rammer
Kikkert StellaLyra 150mm reflektor m/ 0.9 CC
Brennvidde 150mm
Fokuslengde 540mm
Guiding Ekos, 50mm x 180mm med dithering på hvert 5. bilde
Forhold Månen var drøyt halvfull mindre enn 90 grader til side. Himmelen og rammene var blå. Rim på riggen. Tatt på første halvdel av kvelden.
Kalibrering 30 hver av flats, biases og darks.

Vanskelig mål. En av få ting man kan prøve mens månen er oppe. Bommet stygt på oppstillingen, og måtte ta en trang crop. Ville gjerne hatt mer luft rundt. Det var også stygge gradienter og banding, gikk igjen på en serie til senere på kvelden. Tror det kom av den alt for lyse himmelen. Fryktelig mye stjerner i feltet, som gjorde det vanskelig å frenheve målet. Tok en støyreduksjon som kanskje ble i hardeste laget. Bildet ble litt "plastikkaktig" men det var nødvendig for å undertrykke de aller minste stjernene.