Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Kokongtåken


Dette er et sammensatt motiv. Mest tydelig er emisjonståken IC 5146 som lyser klart rødt av hydrogengass som blir varmet opp av stjernen i midten. Den er bare 100000 år gammel, og hele den røde boblen er 15 lysår bred. Den ligger 4000 lysår unna midt i travleste leia av Melkevegen, sett herfra er den like bred som en halvmåne. Vi kan også skimte litt blått fra nyfødte stjerner i nabolaget. Bak og rundt kokongen ser vi rekleksjonståken Barnard 168 som delvis stenger stjernelys ute, samtidig som det blir opplyst litt av stjernene rundt seg.

Katalognavn IC 5146
Dato 22-23. desember 2022
Kamera Canon 600D fullspektrum på tvers
ISO ISO 1600
Lukkertid 120 sek
Eksponeringer 88 + 39 rammer
Kikkert SkyWatcher 200PDS på HEQ5 montering
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos, 50mm x 180mm med dithering på hvert 5. bilde
Forhold Vanskelig. Middels kaldt med lett skydekke. Måtte avbryte halvegs, og mye vrak. Svært god guiding. En drøy time til dagen etter, som ble avbrutt av snøvær.
Kalibrering 30 hver av flats, biases og darks.

Tatt tidlig på begge kveldene. Tippet fire timer totalt. Stacken i Siril klar vinner. Bare fotometrisk kalibrering og crop i Siril, ingen asinh. Utjevning av bakgrunnen i Gimp. Svært forsiktig strekk. GMic støyreduksjon med default settings. Value propegate på stjernene. Det ferdige bildet er en blend av stacken med 83 rammer og den siste. Syntes den første ga best bakgrunn, traff bedre med stjernene, mens de ekstra rammene fikk frem flere detaljer i selve tåken. Ble overraskende bra, alt tatt i betraktning. Den viste seg å være både større og tydeligere enn jeg trodde.