Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Edderkopptåken i Auriga


Denne emisjonståken ligger like ved IC 410, Rumpetrollene i Auriga. Med en litt kortere kikkert ville det vært enkelt å få de i samme bilde. Den er svak, og til tross for fire timers eksponering er det vanskelig å se noe særlig til detaljene som har gitt den navn. Den ligger 5000 lysår unna, og som alle slike emisjonståker er det sterk solvind fra stjerner i nærheten som varmer opp gasskyer såpass at de lyser svakt av seg selv.

Katalognavn Sh-2 246 -- IC 417
Dato 28. desember 2022
Kamera Canon 600D
ISO ISO 1600
Lukkertid 180 sek
Eksponeringer 90 rammer
Kikkert SkyWatcher 200PDS reflektor med 0.9 comacorrector.
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 900mm (0.9 coma corrector)
Guiding Ekos, 50mm x 180mm med dithering på hvert 5. bilde
Forhold Langt fra optimale. Det som egentlig bare skulle være en times klar himmel ble til syv. Jeg avbrøt etter fem, og prøvde Alnitak, men for sent. Kuldegrader og vindstille, men litt slør over himmelen hele tiden. Knapp halvmåne i ryggen.
Kalibrering 30 hver av flats, biases og darks.

Et rent innfall. Plukket et mål i blinde for å slå hjel tre timer til Orion kom opp. Så ingen ting på enkeltrammene. Stilte opp etter stjernene. Dårlig guiding, og en rar artefakt på de minste stjernene. Litt avlange. Sett det før, kan være programvaren. Til tross for medium guiding tror jeg feilen ligger andre steder. Rar postprosessering. Hverken Siril eller DSS fikk frem mye av tåken, men der skinte Sequator denne gangen. Resultatet ble en blend av tåken fra Sequator med en bakgrunn fra DSS.