Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Alnitak og hestehodet, februar 2023


Alnitak, den venstre stjernen i Orion's belte, og den mørke hestehodetåken som avtegner seg mot den røde Oriontåken. Øverst ser vi den brunaktige Flammetåken. Litt vanskelig motiv som krever full klaff så langt nord. Rundt stjernebildet Orion er det mange motiver som er fine å fotografere, men mange kommer ikke høyt nok på himmelen til at jeg får gode eksponeringer. Hestehodetåken er noe jeg husker fra bøkene til Carl Sagen da jeg var liten, og dette er femte eller sjette gang jeg fotograferer dette målet. Mye av grunnen til at jeg kjøpte kikkerten, denne ville jeg se selv! Her har jeg drøyt hundre rammer, og en klar forbedring fra siste gang. Skulle gjerne hatt 100 til.

Katalognavn Alnitak, Barnard 33
Dato 14. februar 2023
Kamera Canon 600D fullspektrum
ISO ISO 800
Lukkertid 60 sek
Eksponeringer 104 rammer
Kikkert SkyWatcher 200PDS på HEQ5 montering
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos, 50mm x 180mm med dithering på hvert 5. bilde
Forhold Kort sesjon fra tidlig på kvelden. Dårlig guiding, lette skyer. Såvidt null. Lå mellom 20 og 25 grader. Måtte avbryte halv ti, mistet guidestjernene. Fullspektrumkameraet på tvers, oppstart fra referanseramme.
Kalibrering 30 hver av flats, biases og darks.

Beste forsøk hittil. Stablet i Siril, fotometrisk kalibrering, grønnfilter, median filter 3x3, asinh fra 6. Alnitak er ikke gitt noe spesialbehandling. Støyreduksjon i G'Mic og et par runder high-pass. Skulle gjerne hatt en time til med helt svart himmel.