Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Markarian's perlekjede


En gruppe løst tilknyttede galakser som danner en tydelig bue på himmelen. Gruppen er oppkalt etter den armenske astrofysikeren Benjamin Markarian. Han kunne slå fast at syv av de største medlemmene beveger seg samlet som en gruppe, de øvrige er mer eller mindre tilfeldig plassert i bildet. Her er det mulig å rangere kikkertene litt etter hvor mange galakser man får tydelig frem. På dette bildet teller jeg over tjue, med en kraftigere kikkert kan man fotografere opp mot 40. Hos oss er Markarian's Chain bare synlig i mars og april. Den står på sitt høyeste i sør, og er et enkelt mål så lenge man ikke har ambisjoner om å trekke altfor mange detaljer ut av de små galaksene.

Katalognavn NGC 4435/4438/4425 med flere
Dato 25. mars 2023
Kamera Canon 5D MkII
ISO ISO 800
Lukkertid 180 sek
Eksponeringer 97 rammer
Kikkert StellaLyra 150mm reflektor m/ 0.9 CC
Brennvidde 150mm
Fokuslengde 540mm
Guiding Ekos, 50mm x 180mm med dithering på hvert 5. bilde
Forhold Utmerket. Middels god guiding, men svart himmel og vindstille. Det som ble meldt som en time endte opp med fire.
Kalibrering 30 hver av flats, biases og darks.

Måtte gi opp en serie av M63 med den store kikkerten pga. misformede stjerner. Monterte den lille i all hast og stilte opp. Hadde egentlig ikke håp om annet enn en referanseramme, men det klarnet bra opp etterhvert. Litt rar postprosessering: Stablet i Siril, nesten alle rammene. Manuell fargekalibrering, grønnfilter og asinh fra 7 og ned. Ferdig strekk i Gimp, forsiktig støyfjerning og et par runder high-pass. Det virker som asinh i Siril fikk frem de små fargene i galaksene. Tror dette burde vært gjort oftere på galakser og stjernefelt. Hadde et bilde av denne med ST80'en. Klar forbedring, mye mer detaljer, men likevel muligheter for flere. Litt for få rammer.