Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Merkur


Merkur, den innerste planeten. Når dette bildet ble tatt, i begynnelsen av april 2023, dannet den tilnærmet 90 grader med jorda, sola og seg selv. Dette er den beste posisjonen for å se og fotografere Merkur, det meste av året er den usynlig eller svært lavt i horisonten. Denne kvelden var den synlig uten kikkert en halvtimes tid, og den skinte ganske sterkt en kort stund etter solnedgang før den forsvant under horisonten. Her hadde den en bredde på seks buesekunder, det vil si at du må legge 300 slike etter hverandre for å dekke bredden av fullmånen. Til sammenligning hadde Venus en bredde på 15 buesekunder samme kveld. Dette bildet er komponert fra en 40 sekunder lang film i 1080p, og selve planeten dannet en sirkel som var 14 piksler bred. Bildet er beskjært en del og forstørret 300%. En del kromatisk forvrengning er fjernet, og det ferdige resultatet viser en tydelig men liten planetarisk skive.

Katalognavn Merkur -- Mercury
Dato 1. april 2023
Kamera Canon 600D
ISO ISO 100
Eksponeringer 40 sek film i 1080p
Kikkert StellaLyra 8" dobsonian
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1200mm
Guiding Ingen
Forhold Den var ikke synlig uten kikkert under fotograferingen, og måtte letes opp. Etterhvert som det ble mørkrere kom den frem og var såvidt synlig uten kikkert dersom man visste hvor man skulle lete. Dette er tatt uten barlow, tror ikke det hadde gjort noen forskjell. Tviler på at jeg kunne dratt ut noe som helst av detaljer, annet enn skiveformen.
Kalibrering Ingen

Fin kveld med mange planeter på linje. Nå har jeg alle i boks, med unntak av Saturn. Tror ikke jeg hadde sett denne uten litt forberedelser. Fryktelig liten og flyktig.