Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Fyrverkeri-galaksen


"Fireworks Galaxy", den kler navnet godt, vill og fargerik som den er. Vi kan se den langs kanten av melkevegen, vår egen galakse, halveis mellom Vega og stjernebildet Kassiopeia. Dette nabolaget er fullt av stjerner i alle farger, men galaksen er lyssterk nok til å tre klart frem likevel. Den ligger 25 millioner lysår unna og er en del av galaksehopen Virgo. Den er svært livlig med mange områder med aktiv stjernedannelse, på bildet vil de synes som røde/lilla felter. Når den ble oppdaget antok man at den lå mye nærmere oss enn den faktisk gjør. Den er 16 bueminutter på det bredeste, omtrent det samme som en halv fullmåne.

Katalognavn NGC 6946
Dato 9. og 16. september, 18. 19. og 20 oktober 2023
Kamera Canon 600D fullspektrum
ISO ISO 800 og ISO 1600
Lukkertid 120 og 180 sek
Eksponeringer 160 rammer
Kikkert SkyWatcher 200 PDS på HEQ5 montering
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos, 50x180mm med dithering
Forhold Til sammen 5 økter. Varierende temperatur. Ingen måne og tilsynelatende svart himmel, men en del høye skyer som vasket bort mye av signalet. Siste kveld ble avbrutt av nordlys. De første rammene hver kveld ble de beste. Like etter solnedgang. God guiding. Kjørte uten binning på 1,5 sek.
Kalibrering 25 hver av darks, flats og biases.

Fem middels gode økter med litt skuffende resultat. 56 rammer den beste kvelden. Stacket 80% av rammene i DSS, fargene poppet best fram der. Behandlet separat med fotometrisk fargekalibrering og StarNet i Siril. Det ga god støyreduksjon på bakgrunnen, og disiplinerte stjerner. La en del arbeid i stjernene. Først ganske hard curves. Deretter Value Propegate og High-Pass. Lagt over med screen.