Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Fyrverkeri-galaksen


"Fireworks Galaxy", den kler navnet godt, vill og fargerik som den er. Vi kan se den langs kanten av melkevegen, vår egen galakse, halveis mellom Vega og stjernebildet Kassiopeia. Dette nabolaget er fullt av stjerner i alle farger, men galaksen er lyssterk nok til å tre klart frem likevel. Den ligger 25 millioner lysår unna og er en del av galaksehopen Virgo. Den er svært livlig med mange områder med aktiv stjernedannelse, på bildet vil de synes som røde/lilla felter. Når den ble oppdaget antok man at den lå mye nærmere oss enn den faktisk gjør. Den er 16 bueminutter på det bredeste, omtrent det samme som en halv fullmåne. Dette bildet er satt sammen med litt for få eksponeringer i bunnen. Jeg venter på en klar og kald natt for å "fylle på".

Katalognavn NGC 6946
Dato 9. og 16. september 2023
Kamera Canon 600D fullspektrum
ISO ISO 800 og ISO 1600
Lukkertid 120 sek og 180 sek
Eksponeringer 76 rammer
Kikkert SkyWatcher 200 PDS på HEQ5 montering
Brennvidde 200mm
Fokuslengde 1000mm
Guiding Ekos, 50x180mm med dithering
Forhold Varmt, rundt 12 grader, ingen måne og tilsynelatende svart himmel, men en del høye skyer som har vasket bort mye av signalet. God guiding. Kjørte uten binning på 1,5 sek.
Kalibrering 30 hver av darks, flats og biases.

To middels gode økter med litt skuffende resultat. Håper å samle flere rammer av dette målet, med helt svart himmel tror jeg 180sek@ISO800 vil passe bra. Stacket i DSS, fargene poppet best fram der. Behandlet separat med fotometrisk fargekalibrering og StarNet i Siril. Det ga god støyreduksjon på bakgrunnen, og disiplinerte stjerner. Forventer flere detaljer med flere rammer i stacken.