Framside                              
Teknisk
Komme i gang
Admin

Veil nebula


Dette er en del av "The Veil Nebula" i stjernebildet Svanen. Selv om det er tatt med det minste teleskopet og kameraet med den største sensoren får jeg ikke plass til mer enn halve. Hele området kalles "Cygnus loop" etter formen, en vid og tynn sirkel av gass og støv. Dette er det som ble igjen etter en supernova som skjedde for 10-20000 år siden. Disse skyene er rester etter en enkelt stjerne og kan ha mange farger. Ofte finner man mye blått og grønt som kommer frem som flortynne slør. Når en stjerne går nova i et nabolag med mye interstellar gass vil den danne en kule og trykke gassen utover i en sjokkbølge. Disse ser ofte røde ut sett herfra. Dette motivet er helt i grenseland for hva utstyret mitt presenterer bra. Med en litt kortere kikkert og ekstremt gode forhold ville det vært moro å fange hele tåken.

Katalognavn Cygnus loop
Dato 16. november 2023
Kamera Canon 5D MkII
ISO ISO 1600
Lukkertid 120 sek
Eksponeringer 151 rammer
Kikkert StellaLyra 6" reflektor med 0.9 CC
Brennvidde 150mm
Fokuslengde 540mm
Guiding Ekos, 50x180mm med dithering
Forhold Tatt mellom 18.30 og midnatt. Forsvinner i nord. Bra forhold, litt lys himmel. Kuldegrader, vindstilt og bra guiding. En hel del lyse rammer kassert.
Kalibrering 30 hver av darks, flats og biases.

Ambisiøst mål. Plukket ut litt på slump, ingen oppstilling. Umulig å få med alt likevel, så bra fornøyd med utsnittet. Slet litt med fargene, det var bare blått da jeg startet. Skyldes nok litt lys himmel. En del lave skyer.